perjantai 12. joulukuuta 2014

Tuuman ja Tikin joulukalenteri: Luukku nro 12

 
Lyhty
 
 
tarvitset:
-lasipurkki
-narua (esim. juuttinaru)
työvälineet: sakset, teippi, muutama nuppineula ja pehmeä alusta (Esim. pala vaahtomuovia. Solmimisen voi suorittaa myös vaikka pehmustetulla tuolilla tai tyynyn päällä, jos nuppineulan pistot eivät haittaa)

 


Alkuvalmistelut: Mittaa lasipurkin ympärys (pystysuunnassa, pohjaa ei tarvitse huomioida) narulla. Kerro mittaamasi narun pituus kymmenellä ja saat yhden solmimiseen tarvittavan narun pituuden. Tarvitset niitä kahdeksan kappaletta.

 
 
Ensin tehdään lyhdyn pohjaan solmu
 
1. Tee kaksi neljän langan nippua ja asettele ne keskikohdista ristiin. Kiinnitä nuppineuloilla alustaan. Nyt sinulla on neljä kappaletta neljän langan nippuja.
2. Lähde viemään yhtä neljän langan nippua viereisen nipun päältä ja jätä se siihen.
3-4. Tee seuraaville nipuille samalla tavalla.
5. Vie viimeinen nippu ensimmäisen lenkin sisältä kuvan osoittamalla tavalla.
6-8. Kiristä solmu varovasti vetämällä vuorotellen vastakkaisia lankoja. Solmu on valmis.
 
 
9- 10. Laita nuppineulat solmun päälle ja aloita solminta. Ota kahdesta vierekkäisestä neljän langan nipusta reunimmaiset langat ja solmi niihin hevosenhäntäsolmu. Solmuja tulee tässä vaiheessa neljä. Solmun etäisyys keskisolmusta riippuu lasipurkin koosta, voit kokeilla esimerkiksi kurkkusalaattipurkkiin 3cm, oikein isoissa purkeissa solmujen väli voi olla 5 cm.
11. Kun olet tehnyt em. tavalla solmuja yhteensä neljä, jatka solmintaa niillä langoilla, joissa solmua ei vielä ole. Sen tehtyäsi työ näyttää hieman kukalta (kuva 12).
12. Nyt sinulla on kahdeksan lankaparia. Tee vierekkäisiin lankapareihin solmu kuvan osoittamalla tavalla.
13. Tehtyäsi tähän ”kierrokseen” kahdeksan solmua, työsi näyttää entistä hienommalta ja isommalta kukalta (kuva 13).
14. Aseta lasipurkki nurin alustalle. Asettele narut lasipurkin pohjaa vasten niin, että aloitussolmu on keskellä pohjaa. Kiinnitä työ kuminauhalla. Voit varmistaa, että solmu pysyy keskellä kiinnittämällä sen maalarinteipillä pohjaan kiinni.
15-17. Jatka solmujen tekoa vierekkäisistä lankapareista. Työ on valmis, kun solmurivit peittävät lasipurkin (tai voit tehdä solmuja oman maun mukaan).
 
-Sanna/T&T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti